Karbon Ayak İzi
AFS, içinde yaşadığı toplumun gelişimine ve refahına katkı sağlamayı kurumsal sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak görmektedir.
AFS, insana yakışır iş, iş güvenliği ve çevre sağlığı ilkeleriyle toplumun gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Daha çevreci, daha az enerji tüketen, daha estetik, temiz ve uygulanabilir tasarımlarla faaliyetlerini sürdürerek, sürekli gelişimi de ön planda tutmaktadır.
AFS, hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen sistematik çalışmalarını desteklemek ve sera gazı emisyonlarını şeffaf bir şekilde takip etmek amacıyla sektörde bir ilk olarak, TS EN ISO 14064-1:2019 standardı ve gereklerine göre yıllık bazda karbon ayak izi hesaplama ve raporlamalarını yapmaktadır.
İlgili rapor ve analizler için;
Bu rapor, 01 Ocak 2022 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında yürütülen faaliyetlerden kaynaklanan doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarını kapsamakta olup oldukça düşük salınımlardır.
Grafikte görmüş olduğunuz gibi emisyonlarımızın %75,62’si kullandığımız hammaddelerden, %1,47’si ısınmadan ve yaklaşık %21,64’ü ise ulaşım ve seyahat faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.
Bu yılki izlemelerimizle beraber önümüzdeki dönemde kurumsal karbon ayak izimizi düşürmek için bu majör emisyon kaynaklarımıza odaklanacağız. Kullandığımız ham maddeleri gözden geçireceğiz, mümkünse daha sürdürülebilir ham maddeler tercih edeceğiz. Isınma ve daha iyi yalıtım için alternatifler düşüneceğiz. Enerjimizi daha verimli kullanacağız.
Bunun yanı sıra tüketilen elektrikten kaynaklı karbon ayak izimizin %0,96 olduğu ve oldukça düşük bir değere sahip olduğu görülmektedir. Bunun nedeni elektrik ihtiyacımızın büyük kısmını çatıya kurduğumuz güneş enerji sistemimizden karşılamamızdır. Önümüzdeki dönemlerde bu konu ile ilgili çalışmalarımız da genişleyecektir.
2023 yılı hesaplamaları da önümüzdeki bir kaç ay içerisinde tamamlanacak ve bu iki senenin değerlendirmesiyle 2024 yılı karbon azaltımı için daha net hedefler belirlenecektir. AFS, her sene bir önceki yıldan daha iyi olma hedefi ile karbon salınımını günden güne azaltacaktır.
AFS, paydaşlarına taahhüt ettiği gibi 2022 yılı için olduğu gibi 2023 yılı için de karbon ayak izi hesaplamalarını yapmıştır. AFS olarak 01 Ocak 2023 – 31 Ocak 2023 tarihleri arasında yürütülen faaliyetlerden kaynaklanan tüm doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonları bu çalışmaya dahil edilmiştir.
Grafikte görmüş olduğunuz gibi emisyonlarımızın %53’ü kullandığımız hammaddelerden, %44’ü ise ulaşım ve lojistik faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.
2023 yılı hesaplamaları değerlendirildiğinde 2022 yılı hesaplamaları ile benzer oranlar ve sonuçlar elde edilmiştir. Hesaplamalarda bir miktar azalma görülmüştür. Bunun nedeni faaliyet verilerinde yapılan iyileştirmeler ve bunun getirisi olarak daha belirli/faaliyete özgü emisyon faktörlerinin seçilmesidir. Bu sene de tamamlanan hesaplamalar ile iki senelik izleme dönemimiz sonlanmıştır.İzleme dönemi karbon ayak izi emisyonları değerlendirildiğinde önümüzdeki dönem kurumsal karbon ayak izinin düşürülmesi için kategori 3 ve 4’e odaklanılması planlanmaktadır. Kullanılan ham maddeler gözden geçirilecek, mümkünse daha sürdürülebilir ham maddeler tercih edilecektir. Lojistik faaliyetleri tekrar değerlendirilecek ve optimize edebilecek hususlar tespit edilecektir. Bu tespitler doğrultusunda çalışmalar genişletilebilecektir. Bunun yanı sıra tüketilen elektrikten kaynaklı karbon ayak izi oranının %1,29 olduğu ve oldukça düşük bir değere sahip olduğu görülmektedir. Bunun nedeni elektrik ihtiyacının büyük kısmının çatıya kurulan güneş enerji sisteminden elde edilen elektriktir. Önümüzdeki dönemlerde Kategori 2 kapsamında emisyonumuzun sıfırlanması hedeflenmektedir.
AFS, her sene bir önceki yıldan daha iyi olma hedefi ile karbon salınımını günden güne azaltacaktır.